Forum Perdana Ehwal Islam : Ramadan Gian Kita

Gua Musang – Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan dengan kerjasama Radio Televisyen Malaysia (RTM) telah menganjurkan Forum Perdana Ehwal Islam bertajuk “Ramadan Gian Kita” yang diadakan di Masjid RKT Jeram Tekoh pada 26 Mac 2022.

Forum yang akan disiarkan melalui Radio Kelantan FM pada bulan Ramadan ini dikupas oleh panel yang tidak asing lagi di corong radio Kelantan FM iaitu Ustaz Dr. Hj. Mohamad Zawawi Mohamad dan Tuan Guru Hj. Abd Aziz Yahya manakala moderator forum ialah En. Mohd Sidik Abdullah (Abe Dik), Penerbit Forum Islam Radio Kelantan FM.

Para jemputan majlis diajak untuk menghidupkan bulan mulia Ramadan dengan pengisian ibadah dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh bagi mendapat pengampunan Allah. Penyucian jiwa melalui tarbiah sebulan Ramadan akan mengembalikan manusia kepada fitrah kehidupan sebagaimana awal penciptaanNya sebagai hamba yang sentiasa patuh kepada perintah dan larangan Allah.

Program tersebut turut diisi dengan aktiviti memasak secara gotong-royong oleh AJK Masjid bersama penduduk setempat dan penyampaian bantuan kit makanan. Selain daripada usaha mengajak masyarakat kepada menginsafi kemuliaan Ramadan, majlis ini juga dapat menyuburkan sikap muafakat dan memupuk keprihatinan kepada ahli masyarakat yang tidak bernasib baik.

Turut hadir dalam program tersebut, YB. Hj. Ab. Aziz Yusof, ADUN Nenggiri, YB. Hj. Amran Arifin, ADUN Paloh, YABrs. Dr. Shahrir Mohammad Zakey, Pengurus Besar KESEDAR dan En. Mohd Fadhly Ab Manaf, Pengurus Bahagian Pembangunan Masyarakat serta Ustaz Fakri Mohamed, Ketua Peneroka RKT Jeram Tekoh.

Accessibility Toolbar