KESEDAR Rangkul Tempat Ketiga Anugerah Inovasi KKDW

Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) telah merangkul tempat ketiga pada pertandingan anugerah Inovasi Perkhidmatan Awam (AIPA) kategori Pengurusan Madani bagi Kementerian kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW).

Dalam pertandingan ini, pasukan Inovasi KESEDAR Evolusi K, mempertaruhkan inovasi projek pembangunan pengkalan data secara bersepadu untuk aset tanah ladang peneroka (KESEDAR Asset Land Information System KaLIS) yang boleh dicapai secara atas talian.

Projek ini bertujuan memudahkan golongan sasar seperti peneroka bagi mendapatkan maklumat di hujung jari sahaja melalui Sistem Pengkalan Data Geospatial Information System (GIS).

Sistem ini telah diaplikasikan di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Renok Baru dan sedang dibangunkan di RKT Sungai Asap, Gua Musang.

Majlis perasmian dan penyampaian anugerah disempurnakan oleh Ketua Setiausaha (KSU) KKDW, Dato’ Sri Ramlan Dato’ Harun sempena Majlis Sambutan Hari Inovasi KKDW 2023, semalam.

Turut hadir, Timbalan Ketua Setiausaha (TKSU) (Dasar) KKDW, Datuk Che Murad Sayang Ramjan, TKSU (Pembangunan), Datuk Mas Rizal Mohd Hilmi dan Timbalan Pengurus Besar (Pengurusan) KESEDAR, Puan Hajah Norlidasaidi Awang Teh.

Pertandingan ini menyaksikan tujuh kategori anugerah kualiti dan inovasi dipertandingkan dan disertai oleh 17 agensi di bawah KKDW.

Tujuh kategori itu ialah Anugerah Inovasi Perkhidmatan Awam kategori Pengurusan MADANI, Anugerah Inovasi Perkhidmatan Awam kategori Teknikal, Anugerah Horizon Baharu Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) Terbaik, Anugerah Kualiti Tadbir Urus Bahagian kategori Pembudayaan ICT, Anugerah Kualiti Tadbir Urus Bahagian (Keselamatan Perlindungan), Anugerah Kualiti Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) dan Anugerah Kualiti Pengurusan Pusat Komuniti Desa (PKD).

Ketujuh-tujuh anugerah ini dipertandingkan sebagai platform bagi mewujudkan persaingan inter-agensi dan berkongsi ‘best practices’ di antara agensi terbaik di samping meningkatkan keupayaan dan kemampuan KKDW dan agensi di bawahnya.

Accessibility Toolbar