Program Ceramah Agama Sempena Maulidur Rasul 1445H

Setiap tahun, umat Islam di Malaysia akan meraikan sambutan Maulidur Rasul bagi memperingati hari kelahiran Nabi Muhammad SAW yang merupakan nabi dan rasul terakhir kita.

Bagi menzahirkan rasa cinta kepada Rasulullah SAW, lebih 200 kakitangan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR) telah mengikuti Program Ceramah Agama sempena Maulidur Rasul yang diadakan di Dewan Dato’ Ariffin Said, Ibu Pejabat KESEDAR Gua Musang.

Bermula dengan solat hajat, disusuli dengan ceramah agama sempena Maulidur Rasul yang telah disampaikan oleh Imam Muda Masjid Ismail Petra, Ustaz Wan Mohamed Syahir bin Wan Mahmood dan ditutup dengan acara berselawat beramai-ramai ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Turut hadir, Pengurus Besar KESEDAR, Tuan Haji W Muhd Rahimi bin Wan Salleh dan Timbalan Pengurus Besar (Pengurusan), Puan Hajah Norlidasaidi binti Awang Teh.

Pada tahun ini, sambutan Maulidur Rasul adalah pada 28 September 2023 iaitu hari Khamis dengan tema, ‘Perpaduan Teras Malaysia Madani’.

Marilah kita bersama-sama sentiasa membasahkan bibir mengucapkan selawat dan salam ke atas Baginda SAW.

Semoga sambutan Maulidur Rasul kali ini memberi makna kepada kita semua dalam menjalani kehidupan sebagai hambaNya yang beriman dan beramal soleh.

Allah SWT berfirman: “Demi sesungguhnya adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan Allah) dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia juga menyebut dan mengingati Allah sebanyak-banyaknya (dalam masa susah dan senang)”

(Surah al-Ahzab, ayat 21).

Accessibility Toolbar